“Glasul romilor”

Termenul “rom” nu este unul post-decembrist, el a aparut in perioada interbelica si a fost promovat de cateva asociatii care sustineau promovarea intereselor etniei. Ziarul “Glasul romilor” a apărut prima dată la 1 noiembrie 1934. Ziarul a fost prezentat ca “Organ al Uniunei Generale a Romilor din România”. Un ziar creat în scop propagandistic pentru o asociaţie care, între 1933 şi 1941, a încercat unele eforturi de promovare a etniei, a cere drepturi şi a-şi educa membrii.

Mai Mult

Blestemul aurului ardelean: exploatat de romani, austrieci și comuniști

Vreme de sute, chiar mii de ani, aurul ardelean, inclusiv cel de la Roşia Montană, a sucit minţile a milioane de oameni. În numele lui s-au comis crime. S-a furat. S-a minţit. Pe cei mai mulţi puterea lui i-a înrobit iremediabil. Pe unii i-a pierdut. De peste 2.000 de ani, aurul ardelean a provocat conflicte. Influenţa lui nefastă continuă şi astăzi, când proiectul exploatării de la Roşia Montană scoate în aceste zile în stradă zeci de mii de oameni. Transilvania Reporter vă propune un incursiune în istoria fascinantă a aurului transilvănean.

Mai Mult

O istorie a Gorjului nu se poate scrie fără ţigani

Reveniţi în atenţia publicului larg de regulă prin evenimente mai puţin fericite ca cele din Franţa, ţiganii (rromii) au o istorie pe cât de interesantă pe atât de îngemănată cu meleagurile româneşti. Fie că sunt lăeţi, căldărari, pieptănari, zlătari, ursari, spoitori, geambaşi, lăutari, clopotari, ţiganii de pe meleagurile noastre vieţuiesc aici de peste şase secole făcând parte din trecutul acestor locuri. Prima atestare a ţiganilor printre români s-a făcut în Gorj la finele secolului al XIV-lea. Sunt multe documente care menţionează prezenţa acestora în Gorj în decursul secolelor următoare.

Mai Mult