Tradiţia, natura şi frumosul sunt elemente importante în cultura românilor, iar noi ne dorim să le protejam.Uniti pentru Viitor!
Stabilitate. Unitate. Solidaritate.

Florarii boldeni


Florarii boldeni se considera un neam aparte de rromi care se ocupa de mult timp cu comertul de flori, ocupatie traditionala si mai ales stradala.

Boldenii au fost singurii dintre rromi care au avut un alt mod de organizare al familiei. De obicei femeia era cea care detinea in general controlul afacerii cu flori si a finantelor, barbatul avand rolul de a o ajuta si de a o sprijini in comertul stradal.

Majoritatea florarilor din Bucuresti locuiau pana acum trei-patru generatii, in zona Teiul Doamnei si Colentina, in apropierea fostei piete de flori, din Piata Obor. In prezent, cei mai multi dintre ei s-au rasfirat prin toate colturile Bucurestiului, pastrand insa traditia boldenilor si anume comertul stradal cu flori.

Vestimentatia florareselor este deja bine cunoscuta. Acestea purtau sortul nelipsit din tinuta lor, fuste lungi, colorate si basma.

Dupa revolutia din 1989, piata de flori din Romania a fost acoperita de importurile olandeze. Ca urmare a faptului ca florile provin de la bursa din Olanda rezultatul a fost o crestere vizibila a pretului cat si o uniformizare a ofertei pietei. “Sunt florile scumpe acum. Florile sunt toate straine, nu sunt romanesti. Avem si noi crizantema noastra, atat.”

Pana acum 40-50 de ani comertul cu flori la “bucata” din Bucuresti se desfasura in mare parte “din mana in mana”, vanzatorii ambulanti umbland pe strada cu cosul de flori, atragand clientii prin coloritul plantelor si pretul foarte mic. Dupa lungi incercari ale administratiilor, florarii au facut o revolta 2007, iar consecintele acesteia au constat in dotarea florariilor cu case de marcat, obligarea acestora in a se documenta despre activitatea si vanzarile prestate, urmand a plati taxe statului ca orice alta unitate de comert. Toate acestea au avut ca scop imbunatarirea imaginii florarilor si crearea conditiilor normale de lucru.

Dupa aceste schimbari, conditiile de munca ale florarilor au fost imbunatatite, marfa a fost mai bine protejata de catre acestia, insa costurile pentru comertul floral au crescut de asemenea. Florarii platesc acum TVA, impozit pe profit, pe chiosc si taxe legate de curatenia spatiilor publice etc.

Florarii nefiind stabili si siguri pe ziua de maine, au incearcat sa creasca volumul de flori vandut, pregatind buchete deja gata facute, in care inserau mai multe flori, voluminoase si colorate. Ambalajul, desi constituia o cheltuiala pentru comertul florar, acesta era oferit gratis, florarii dand posibilitatea clientilor de a isi aleage culoarea si modelul, desi in cele mai multe cazuri florareasa era cea care lua decizia finala.

Traditional, fetele sunt invatate de catre mame cum sa aleaga florile si cum sa le cumpere, sa le ingrijeasca, cum sa le vanda, sa le impacheteze si cum sa negocieze cu clientii. Copii florareselor sunt de mici prezenti in activitatile florale, urmand sa le aplice mai tarziu in propria afacere cu flori.

Procedeul de achizitionare a florilor Olandeze se face prin bursa, fie prin intermediul unui broker, fie direct pentru cei care au acces direct din partea unui broker. Florile se liciteaza in stil olandez, pornindu-se de la un pret mai mare pana la un nivel preferat de unul dintre cumparatorii angro. Odata cumparate, florile taiate vineri sau sambata, ajung in Romania marti sau miercuri fiind deja vechi de 4 zile.