Simbolistica florilor

Florile au o simbolistica a lor, iar starea pe care o simtiti in momentul in care primiti flori poate fi o stare de bucurie launtrica inexplicabila. Culoarea unei flori este, de asemenea, un factor determinant in reactia celui care o primeste. Fiecare floare are o semnificatie diferita, prin originile sale, aspectul si culoarea sa.

Ori de cate ori exista un eveniment special, ori pentru a ne exprima simpatia sau admiratia pentru o persoana, oferim flori. Exista, dealtfel, multe sensuri si chiar semnificatii proprii speciale pentru florile pe care le daruim celor dragi.

Semnificatia florilor:

- Alstroemeria - este un simbol al prieteniei;

- Amaryllis - reprezinta frumusetea radianta;

- Anemone - sunt un simbol pentru anticipare si ajuta la calmarea unei persoane.

- Anthurium - sunt cele mai populare flori exotice si se numara printre florile tropicale ce raman proaspete pentru un timp indelungat; aceste flori sunt si un simbol al ospitalitatii;

- Aster - simbolizeaza sentimentul de rabdare;

- Bird of Paradise - sunt o alegere potrivita pentru ocazii festive deoarece sunt un simbol al marilor bucurii;

- Bouvardia - simbolizeaza entuziasm;

- Garoafa (Carnation) - este o floare dedicata sentimentului de mandrie si frumusete;

- Crizantema (Chrysanthemum) - este recunoscuta ca un simbol ce reprezinta soarele si esenta de fidelitate;

- Narcisa (Daffodil) - aparitia ei este un semn ca iarna se apropie de sfarsit; reprezinta si esenta cavalereasca;

- Delphinium - simbolizeaza esenta si sentimentul unor calitati ceresti;

- Frezia (Freesia) - infatiseaza esenta de nevinovatie;

- Gladiola (Gladiolus) - denumirea in latina inseamna sabie si simbolizeaza tarie de caracter;

- Heather - infatiseaza elementul de admiratie;

- Zambila (Hyacinth) - reprezinta constanta si hotararea;

- Hortensia (Hydrangea) - este reprezentativa pentru sentimentul de sinceritate;

- Iris - este o floare gratioasa ce transmite prin esenta ei, "complimente";

- Larkspur - simbolizeaza nestatornicie;

- Trandafirul - semnifica sentimentul etern de dragoste si pasiune;

- Crinul alb - este maiestuos, infatisand elementele de castitate si virtute;

Fiecare floare, intr-un fel sau altul, are ceva de spus persoanei careia ii este oferita.

Culori si semnificatia lor

Rosu simbolizeaza caldura, foc, pasiune, entuziasm si agresiune. El poate mari presiunea sangelui si ritmul respiratiei. Are efectul de a stimula oamenii sa ia decizii in mod rapid si creste sperantele.

Rosu capteaza atentia. Cuvintele si obiectele care au aceasta culoare sunt imediat observate. Ele sunt deseori utilizate in decorarea interioarelor. Se stie ca in ceea ce priveste masinile exista o corelatie intre culoarea rosie si rata furturilor.

Rosu poate fi o culoare foarte intensa care naste sentimente extreme. Hainele rosii pot da senzatia de vivacitate si putere, dar si pe cea de conflict, agresiune.

Rosu domina. Din aceasta cauza ar trebui folosit doar pentru a sublinia ceva si nu ca si culoare principala. Incaperile in care predomina culoarea rosie creaza nervozitate. In incaperile in care se foloseste doar sporadic rosu oamenii pierd sirul timpului, motiv pentru care se intalneste des in cazul casinourilor si barurilor. Si restaurantele utilizeaza adesea rosu intrucat acesta stimuleaza apetitul.

Galbenul stralucitor este cea mai obositoare culoare pentru ochi. Culoarea reflectata stimuleaza prea mult ochiul, creand iritatea retinei. Galbenul stimuleaza metabolismul. Intr-o camera galbena copii mici plang incontinuu si adultii isi pierd cumpatul. Ca si efecte pozitive se pot mentiona cresterea puterii de concentrare si stimularea activitatii creierului.

Galbenul folosit in cantitati mici creaza senzatia de caldura si stralucire. El reprezinta ludicul, lumina, creativitatea, caldura si o atitudine lejera in ceea ce priveste viata. Galbenul este asemeni razelor soarelui, ai nevoie de ele pentru a te simti bine, dar nu vrei sa iti intre in ochi.

Galbenul poate avea multe nuante. Galbenul simplu este culoarea care te inveseleste cel mai tare. Oricum, cu cat este mai palid cu atat este mai placut de privit. Galbenul murdar este simbolul prudentei, decaderii, bolii, geloziei, duplicitatii. Alegerea nuantei este esentiala atunci cand vrei sa folosesti galbenul.

Albastrul reprezinta singuratate, tristete, depresie, intelepciune, incredere, loialitate. Cand porti albastru la interviurile pentru angajare arati ca esti o persoana loiala si capabila sa se dedice binelui firmei.

Albastrul este una din cele mai populare culori in ceea ce priveste imbracamintea. Asocierea sa cu mancarea trebuie sa se faca insa cu foarte multa atentie - ea reduce apetitul si creaza repulsie. Acest lucru se intampla intrucat rareori mancarea naturala este albastra. Cel mai adesea daca este asa, atunci ea este toxica, sau pur si simplu stricata.

Albastrul relaxeaza sistemul nervos. El da efect de somnolenta, ii face pe oameni contemplativi, o reactie opusa rosului. Albastrul deschis este o buna culoare pentru dormitoare intrucat calmeaza. Albastrul inchis insa da senzatia de raceala si creaza depresie.

Intr-un mediu albastru creste productivitatea. Studiile au aratat ca studentii obtin note mai bune si halterofilii reusesc sa ridice mai mult in incaperi albastre. Atunci cand citesc un text albastru oamenii reusesc sa retina mai multe informatii.

Verdele are multe semnificatii. Cel mai des este folosit pentru a simboliza natura. Prin corelatie simbolizeaza si viata, tineretea, renasterea, speranta si vigoarea. In Evul Mediu miresele purtau verde pentru a simboliza fertilitatea.

Verdele este culoarea pe care ochiul o accepta cel mai usor si poate imbunatati vederea. Este o culoare care are un efect neutru asupra psihicului uman. Aceasta culoare este utilizata in camerele unde asteapta oamenii care vor fi filmati pentru a aparea la televizor. Verdele este deseori utilizat si in spitale intrucat relaxeaza pacientii.

Nuantele de verde au semnificatii diferite.: - verde inchis = deosebit, masculin, conservativ, bogatie - verde smarald = imortalitate - verde maslina = culoarea pacii - verde galbui = cea mai putin atragatoare culoare pentru consumatori.

Portocaliul este asociat caldurii, multumirii, prosperitatii si onestitatii. El pare puternic si generos. Este culoarea cel mai des asociata apetitului. Portocaliul pare sa se adreseze tuturor. El poate fi folosit pentru a indica produse de care poate beneficia toata lumea. El face ca si produsele scumpe sa para usor de obtinut.

ioletul este culoarea regilor. Ea sugereaza luxul, bogatia si sofisticarea. Este culoarea pasiunii, romantismului si emotiilor. Violetul este o culoare care se gaseste rar in natura. Unii oameni prefera violetul in design intrucat pare elegant, creaza o atmosfera artistica. Pentru altii pare insa artificial.

Maroul este culoarea pamantului si padurii. Este solid, de incredere si ajuta la crearea unei atmosfere neutre, confortabile si primitoare. El comunica sinceritate, putere, maturitate.

Rozul este cea mai romantica si afectiva culoare. Aceasta culoare te linisteste. Studiile au aratat ca rozul calmeaza si imbuneaza sentimentele. Atunci cand celulele prizonierilor sunt vopsite in roz atitudinea agresiva se diminueaza vizibil. Efectul nu este insa durabil. O expunere mai indelungata la aceasta culoare poate duce in final la o explozie de violenta.